Flexibel ingericht leerplein voor basisschool Octa

Geschreven op woensdag 30 maart 2016

 

Groeien vanuit een veilige en vertrouwde schoolomgeving

Basisschool Octa biedt kinderen de ruimte om zich zo breed mogelijk te  ontwikkelen en het maximale uit zichzelf te halen. Het onderwijs staat in dienst van deze ambitie. De school wil dat het kind vanuit een veilige en vertrouwde schoolomgeving kan groeien. Vanuit een omgeving waarin respect voor de ander en een goed gevoel voor jezelf centraal staat.

Elk kind is uniek en heeft zijn talenten.


De kracht van het samenwerken

Samenwerken verhoogt individuele kwaliteit, zowel cognitief als sociaal, en zorgt voor een positieve sfeer. Coöperatief leren is de vorm van het samenwerken die als rode draad door de school loopt. Dit is ook terug te zien in de inrichting.
Er is een leerplein gerealiseerd met diverse groepswerkplekken en flexibel meubilair. Het leerplein is in samenspraak met de school door clipL2R interieurarchitecten ontworpen.

Stamtafel

De standaard eikenhouten stamtafel geeft de ruimte een huiselijke sfeer. Deze ruimte was eigenlijk bedoeld als ontvangstplek, maar de tafel wordt steeds vaker gebruikt door docenten wat de ruimte inmiddels ook tot ‘teamkamer’ heeft gemaakt.

Kleuradviseur

Samen met een kleuradviseur is nagedacht over de kleuren voor dit leerplein. Uiteindelijk hebben we besloten om met contrasterende kleuren visueel onderscheid te maken tussen de diverse functies van de ruimte. Voor het ontvangstgedeelte is gekozen voor een kleurstelling van wit, oranje en groen. Voor het leerplein is gekozen voor paars, antraciet en wit. Hierdoor zijn de verschillende functies van de ruimte duidelijker zichtbaar. Het hout dat overal terugkomt zorgt voor samenhang tussen de verschillende functies.  

  • Naast, achter en tegenover elkaar
    Door alle elementen te voorzien van zwenkwieltjes is deze ruimte ultiem flexibel in te richten. De zitbanken, op maat gemaakt door Klassehout, zijn bijvoorbeeld zowel in een lange opstelling als in aparte zitjes te plaatsen. En wordt er een voorstelling gegeven op het podium achterin de ruimte, dan kunnen de banken gemakkelijk worden bijgezet! De banken hebben elk een lengte van ruim twee meter. Dit geeft meer rust dan meerdere standaard, kleinere treinbanken.
                                    

 

  
  • In- en uitzoomen
    Met de op maat gemaakte verrijdbare hoekkasten is deze zelfstandige werkplek snel groter en kleiner gemaakt. De dichte achterkant geeft de kasten een rustig uiterlijk. 
  • Afbakenen
    Wanneer de docenten vergaderen aan de stamtafel (afgebeeld op pagina 88), kunnen deze hoekkasten gebruikt worden om de stamtafel af te bakenen.  

Meer informatie

Enthousiast geworden en nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor uw organisatie? 
Neem contact op met uw adviseur of onze klantenservice

Binnenkijken bij meer scholen? Dat kan hier.