Maakboek

Maakboek

Leerlingen aan de slag met wetenschap, techniek, technologie en digitale vaardigheden.

Wat moeten leerlingen kennen en kunnen op het gebied van wetenschap, techniek, technologie en digitale vaardigheden? Waar vind ik als docent kennis die ik hiervoor nodig heb? En hoe houd ik overzicht over de ontwikkeling van iedere leerling? Met het Maakboek en de bijbehorende accessoires heb jij de perfecte tool om aan de slag te gaan!

  • Maakboek = portfolio voor leerlingen
    Maakboek = portfolio voor leerlingen

    Het Maakboek is voor iedere leerling een bewaarboek waarvan er geen twee hetzelfde zullen zijn. Met het Maakboek gaan leerlingen aan de slag met onderzoeken, ontwerpen en maken. Hun nieuwsgierigheid wordt gewekt, ze kunnen hun creativiteit kwijt en zien wat ze al geleerd hebben én nog kunnen leren. De beste manier om iets te leren is door te doen. En juist daarom… Het Maakboek!

  • Routekaart = leerlijn, volgsysteem, structuur en beloningselement
    Routekaart = leerlijn, volgsysteem, structuur en beloningselement

    De bijbehorende routekaart geeft op ieder moment inzicht én overzicht per leerling. Je ziet direct aan welke doelen de leerling al heeft gewerkt en welke doelen nog behaald kunnen worden. Als docent geef je leerlingen stickers als ze aan kunnen tonen dat ze een onderwerp afgerond en begrepen hebben. De gestructureerde Routekaart is een rapport, leerlijn, volgsysteem en beloningssysteem in één.

  • Maakboek.nl = portal voor de beste video’s
    Maakboek.nl = portal voor de beste video’s

    De website Maakboek.nl sluit aan op de fysieke onderdelen en is hét portal naar video’s en websites over wetenschap, techniek, technologie en digitale vaardigheden. In het Maakboek staat het nummer naar de juiste video op het online platform. Zelf zoeken naar ondersteunende beelden van bijvoorbeeld Schooltv en Het Klokhuis is dus verleden tijd; je hebt de informatie en inspiratie direct bij de hand.

Met het Maakboek kunnen leerlingen in eigen tempo werken aan hun (digitale) maakvaardigheden.







Maakboek snelstart

Stappenplan voor leerlingen en docent om direct aan de slag te gaan.

Leerlingen krijgen…

Docenten krijgen…

En starten maar!

De routekaart als leidraad

Onderwerp begrepen = sticker voor leerling

Het Maakboek… Voor wie?

Het is geschikt voor leerlingen vanaf 10 jaar, dus voor groep 7 en 8 van het primair onderwijs, de kinderopvang en de onderbouw in het voortgezet onderwijs. Niet gebonden aan een leerjaar, maar ook mee te nemen naar een volgend leerjaar. Het is een uitkomst voor iedere school die grip wil krijgen op wat leerlingen moeten kennen en kunnen op het gebied van wetenschap, techniek, technologie en digitale vaardigheden.

Bekijk het Maakboek

Het Maakboek… Waarom?

Het biedt de benodigde kennis voor zowel docent als leerlingen. Bij elk onderwerp is de essentie in het Maakboek te vinden, net als de bijbehorende informatieve video’s via het online platform. Bovendien bespaart het je als docent tijd. Er komen namelijk geen lessen met uitgebreide handleidingen aan bod, maar het Maakboek biedt een kant-en-klaar raamwerk voor veel losse activiteiten gedurende een schooljaar. Daarnaast biedt het inzicht en overzicht voor docent en leerlingen.

Bekijk het Maakboek

Perfecte match met STEAM (by Heutink)

Perfecte match met STEAM (by Heutink)

Bij de ontwikkeling van het Maakboek is continu rekening gehouden met STEAM (by Heutink).
Het Maakboek dicht het ‘gat’ voor zaken die leerlingen moeten kennen en kunnen voordat ze starten met ontwerpend leren (STEAM). De taal in het boek sluit aan bij de taal van STEAM by Heutink.
Meer over STEAM

Handige informatie om aan de slag te gaan

Bekijk de veelgestelde vragen en de antwoorden daarop.

Is er een volgorde voor de activiteiten?

En hoe zit het met eigen activiteiten, naast de onderwerpen uit het Maakboek?

Is er een antwoordenboek beschikbaar?

Is er een handleiding beschikbaar?