Digitale geletterdheid

Iedereen digitaal vaardig.

digitale geletterheid

Van analoge naar digitale samenleving
Een aantal jaren geleden werd de eerste computer voor thuis op de markt gebracht. Wie had toen kunnen denken dat we daar jaren later iedere dag gebruik van zouden maken. Van informatie opzoeken en jezelf ontwikkelen tot je ontspannen en in contact komen met anderen. Deze hele evolutie van een analoge naar een digitale samenleving, brengt nu ook nieuwe belangrijke vaardigheden en kennis met zich mee: digitale geletterdheid.

Wat is het?
Onderwijs in digitale geletterdheid geeft leerlingen vaardigheden die ze straks nodig hebben in de digitale wereld. Het omvat vier gebieden, namelijk: ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Als leerlingen hiermee bekend zijn, kunnen ze bewust, kritisch en creatief gebruikmaken van digitale technologie, digitale media en andere technologieën.

Toekomstbestendig onderwijs
Alleen digitaal geletterde leerkrachten en docenten kunnen regisseur blijven van hun onderwijs en hun leerlingen opleiden tot digitaal geletterde mensen. Vanuit dit perspectief is digitale geletterdheid meer dan zomaar een toevoeging aan het curriculum. Het is een voorwaarde om het onderwijs toekomstbestendig te maken.

  • ICT-basisvaardigheden
  • Informatievaardigheden
  • Mediawijsheid
  • Computational thinking

Stap voor stap werken aan digitale vaardigheden

  • klas
    Digitaal geletterd met Heutink ICT

    Wil jij op jouw school ook werk maken van de digitale ontwikkeling die nodig is om je leerlingen écht digitaal geletterd te maken? Heutink ICT helpt je met het vertalen van de eisen van het nieuwe curriculum naar de praktijk.

  • basicly
    Digitaal geletterd met Basicly

    Wil je aan de slag met digitale geletterdheid op jouw school? Basicly biedt het primair en voortgezet onderwijs handvatten om digitale geletterdheid aan te bieden en dit stap voor stap een vaste plek te geven in het onderwijs.