speedball

Zeefdrukken met Speedball

Creëer een perfecte print met zeefdrukken.

Bekijk de producten

Stap 1: ontwerp je sjabloon

Maak een mooie schets. Begin simpel, je gaat het ontwerp namelijk uitsnijden, dus maak het ontwerp niet te moeilijk. Je kunt er ook voor kiezen om een sjabloon te printen.

Stap 2: snijd de zwarte (of gekleurde) delen uit je ontwerp

Snijd met een scherp mes de gekleurde vlakken uit je patroon. Alles wat je weghaalt wordt straks gedrukt op je drukwerk.

Stap 3: maak je sjabloon vast aan het raam

Leg je patroon op de ondergrond die je gaat bedrukken. Dit kan textiel, papier of een andere ondergrond zijn. Leg hier het zeefdrukraam bovenop. Laat geen randen tussen het sjabloon en het zeefdrukraam, deze worden anders bedrukt. Heb je wel ruimte over? Plak dit goed af met bijvoorbeeld schilderstape.

Stap 4: tijd voor inkt

Nu start het echte werk. Breng een strook verf aan de bovenkant van het zeefraam aan. De verf gaat nog niet over het sjabloon heen. De hoeveelheid verf moet genoeg zijn om het sjabloon in één keer te bedekken. Maak eerst een patroon met één kleur. Gaat dit goed? Probeer dan eens een patroon te maken met meerdere kleuren.

Stap 5: breng de aangebrachte verf aan met de rakel

Gebruik de rakel om de verf over het gaas te verdelen. Probeer dit in één vloeiende keer te doen. Dit vermindert vlekken. Doe dit altijd in één richting van boven naar beneden.

Stap 6: laat de print drogen en fixeer de bedrukking

Haal heel voorzichtig alles van de ondergrond af. Laat de verf volledig drogen. Fixeer de bedrukking op textiel door het te verhitten met een strijkijzer. Leg een vel bakpapier over het gedroogde ontwerp en strijk eroverheen.