Maak kennis met de STEAM challengekaarten
Download gratis kaarten ter kennismaking
Wil je met jouw klas naast de reguliere vakken ook projectmatig, op school of thuis, aan de slag met Wetenschap & techniek, ontwerpend leren of anders gezegd: met STEAM? Dan zijn de STEAM challenges misschien wat voor jullie!
STEAM in het kort
STEAM staat voor Science, Technology, Engineering, Arts en Mathematics. Met STEAM stimuleer je de ontwikkeling van wetenschappelijk denken en werken. Het draait hierbij om uitdagingen. Een uitdaging vraagt om een duidelijk probleem. Het oplossen van het probleem vraagt om maakmogelijkheden die eindeloos zijn. De focus ligt dus niet op het opdoen van feitenkennis en het opleveren van een eindproduct, maar op de (denk)stappen die je maakt: denken, doen, delen. Alle elementen die je nodig hebt voor een uitdaging komen samen in de STEAM challengekaarten! | ![]() |
Challenges
Aan de hand van leuke én leerzame challenges die overal uitgevoerd kunnen worden gaan de kinderen aan de slag met ontwerpen en maken. De kaarten bestaan uit:
De challengekaarten kun je online bekijken of uitprinten en zijn voorzien van een instructievideo. Wel zo handig! |
|
AAN DE SLAG
De STEAM challengekaarten zijn ontwikkeld voor toepassing op school. Maar ondanks dat de meeste scholen inmiddels weer zijn gestart, zullen veel leerlingen niet nog volledig naar school gaan, bijvoorbeeld omdat klassen zijn gesplitst en de leerlingen om-en-om naar school gaan. Gelukkig zijn de STEAM Challengekaarten ook voor de thuis-dagen heel geschikt om, naast de reguliere vakken, ook op andere vlakken uitdaging te bieden!
Tips voor een goede start:
- Lees de handleiding eerst goed door voordat je de opdracht uitzet;
- Deel de pdf's online met de leerlingen of print ze uit, zodat ze aantekeningen kunnen maken;
- Deel de instructievideo's met zowel de leerlingen als de ouders en bekijk ze zelf;
- Deel eventueel de handleiding met de ouders, zodat ze kunnen helpen waar nodig;
- Laat de leerlingen hun denkstappen vastleggen (denken, doen, delen) door gebruik te maken van de processtappen op de kaart;
- De kaarten en video's dienen als hulpmiddel, maar als leerlingen zelf goede ideeën hebben die niet op de kaart staan, dan mag dat natuurlijk ook!
- Benadruk dat een prototype niet perfect hoeft te zijn;
- Maak afspraken over hoe de leerlingen hun oplossingen (met elkaar) kunnen delen.
MEER WETEN?
![]() | ![]() | ![]() |