De bouwhoek op de kinderopvang of in de kleuterklas is een plek waar kinderen bouwen. Ondertussen leren ze over vormen, getallen, passen, meten en nog veel meer. Richt de hoek zo in dat de kinderen er optimaal leren!
Bouwen in de bouwhoek
De bouwhoek is voor peuters en kleuters een fantastische plek om samen een rollenspel te spelen. Tijdens het bouwen werken kinderen aan verschillende vaardigheden. Ze ontwikkelen de motoriek, maar ook de creativiteit en verschillende rekenvaardigheden.
Leren in de hoeken gaat op verschillende manieren. Werk bijvoorbeeld doelgericht of thematisch.
De bouwhoek is voor kleuters een plek om te werken aan verschillende doelen. Denk bijvoorbeeld aan kerndoel 33 en 45 van de SLO TULE. Kinderen leren in groep 1 en 2 al spelenderwijs rekenvaardigheden en leren bouwen met constructiematerialen. Wil je doelgericht bouwen met de kleuters? Hier zijn een aantal bouwhoek voorbeelden om te werken aan de TULE kerndoelen.
Kinderen leren met kerndoel 33 meten en rekenen met eenheden en maten, waaronder lengte, omtrek en oppervlakte. Hier kun je goed de blokken uit de bouwhoek voor inzetten. Leg bijvoorbeeld verschillende formaten papier op de grond en laat kinderen binnen dit oppervlakte bouwen. Op deze wijze oriënteren kinderen zich in een natuurlijke situatie over de oppervlakte van een plat object. Je kunt de bouwhoek blokken ook inzetten om te oefenen met gewicht en balans. Geef een kind twee verschillende blokken, één in elke hand. Welk blok voelt zwaarder? Leg de blokken daarna op een balans weegschaal om het werkelijke verschil te zien.
Met Kerndoel 45 leren kinderen oplossingen voor problemen ontwerpen, uitvoeren en evalueren. In groep 1 en 2 wordt hier laagdrempelig mee geoefend door middel van constructiemateriaal. Overleg samen met de kinderen wat ze willen bouwen, kies iets wat functioneel is. Denk aan een brug, een huis of een hek voor dieren. Laat ze daarna samen een plan bedenken hoe het eruit gaat zien. Heeft de bouwhoek materiaal nodig om aan de slag te gaan? Ga samen met de kinderen zoeken naar alle geschikte materialen. Nu kan het bouwen beginnen. Loop tijdens de activiteit langs om te zien of alles goed gaat. Als de kinderen het bouwwerk af hebben, kun je samen kijken of het bouwwerk functioneel is. Kan er een auto over de brug? Past de pop in het huis of de boerderijdieren achter het hek? Dan is de opdracht goed uitgevoerd!
Werken jullie thematisch? Dan is het leuk om de hoeken in dit thema in te richten. Maak bijvoorbeeld van de bouwhoek een lente, herfst, of winter thema, of richt samen met de kleuters de bouwhoek tot boerderij, ziekenhuis of bakkerij in. Bouw bij de bouwhoek voor Sinterklaas een stoomboot en bij de bouwhoek voor kerst een kerstboom. Ga aan de slag met de voorbeelden of activiteiten per thema.
Hoe leuk is het dan om de hoeken op het seizoen te laten aansluiten? Voor een herfst bouwhoek kun je denken aan een hut voor de boswachter, een slaapplek voor de egels of een klimboom voor eekhoorntjes. Bouw tijdens de lente bijvoorbeeld een bloemenbed en tijdens de zomer een lekkere ligstoel aan een zwembad of een grote regenboog. Bouw voor de bouwhoek winter bijvoorbeeld sneeuwpoppen, sneeuwvlokken of een iglo.
Je hoeft in de hoek niet alleen te bouwen met de grote bouwblokken. Je kunt verschillende materialen mee de hoek innemen. Denk bijvoorbeeld aan een boerderij met boerderijdieren. Laat kinderen het land rond de boerderij vormen of een eigen boerderij bouwen. Heb je verschillende wilde dieren? Laat de kinderen dan een dierentuin bouwen.
Hoewel rollenspel veel wordt gespeeld in de huishoek, kan dit bij meerdere hoeken terugkomen. Met een bouwhoek thema bakker of ziek zijn kun je ook veel dingen bouwen. Bouw bijvoorbeeld een eigen over voor broodjes en verkoop ze op een zelfgebouwde toonbank. Bezig met het thema ziek zijn? Verbouw de bouwhoek tot ziekenhuis. Bouw een eigen zieke post en laat zieke kinderen langskomen, of plak botten op de blokken en laat kinderen een skelet maken.
Ben je op zoek naar bouwhoek materialen? Ga aan de slag met de bouwkaart voor de bouwhoek. Met deze opdrachtkaarten voor de bouwhoek werken kinderen aan SLO-doelen zoals meten en meetkunde. Ben je op zoek naar aanvullend materiaal? Bekijk alle bouw- en constructiematerialen bij Heutink.