gezelschapspellen

Wat zijn leerzame én leuke spellen voor in de klas?

Bekijk alle gezelschapsspellen

Qwixx, Regenwormen, Rummikub en Twister. Ze klinken je waarschijnlijk bekend in de oren. Het zijn populaire gezelschapsspellen. Bij het spelen van een gezelschapsspel denk je al gauw aan het vullen van vrije tijd, maar dit hoeft niet. In een handomdraai verander je deze spellen in educatieve spellen voor in de klas. 

Nieuwsgierig hoe je een leuk gezelschapsspel voor in de klas kunt omzetten naar een spel waarbij kinderen ook nog eens leren? In deze blog combineren we populaire spellen met leerzame activiteiten.

Het voordeel van leuke spellen in de klas

Het spelen van spellen is een goede manier om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Dit verhoogt de motivatie. Uit onderzoek blijkt dat gemotiveerde kinderen beter presteren dan niet-gemotiveerde kinderen.

Het leren tijdens het spelen van een spel begint al bij het lezen van de spelregels. Hierbij wordt er namelijk al gevraagd om begrijpend te lezen. Weten de kinderen er zelf achter te komen hoe een spel gespeeld moet worden?

Tijdens het spelen van spelletjes zijn kinderen ook met heel veel ontwikkelingen bezig. Zo werken ze aan hun sociale vaardigheden en gedragsvaardigheden.Ze leren samen te werken en op hun beurt te wachten. Ook leren kinderen omgaan met teleurstelling, niet iedereen wint het spel.

Leuke gezelschapsspellen voor in de klas

Er zijn heel wat spellen die goed te combineren zijn met lessen. Hieronder lees je over leuke gezelschapsspellen in de klas en hoe je die kunt combineren met onderwijs.

Rekenspel: leer tellen met Regenwormen

Oefen met tellen met het spel Regenwormen. Regenwormen is een van de populairste dobbelspellen van 999 Games.Tijdens het spel probeer je zo hoog mogelijk te dobbelen, zodat je de meeste wormen weet te bemachtigen. Tijdens het spel tel je de ogen van de dobbelstenen. 

Taalspel: maak woorden met Twister

Met Twister draai je aan de wijzer en geef je opdrachten aan je medespeler(s). Wil je van Twister een taalspel maken? Plak dan letters op de gekleurde stippen, maar houd de kleur nog wel zichtbaar. 

Zorg ervoor dat de letters gecombineerd kunnen worden om vierletterwoorden te vormen. Voeg bijvoorbeeld alle klinkers en veel voorkomende letters zoals de n, t, r, d en s. Wil je zeker zijn van goede combinaties? Bedenk dan een aantal woorden en zorg dat je deze letters op de stippen plakt; wind, worp, werk, warm, band, berk, bord, bank, etc.

Geef een draai aan de wijzer en geef de kleur door aan de speler. De speler zet een hand of voet op de letter met de juiste kleur. Het doel van het spel is om als eerste een vierletterwoord te maken met de letters waarop je je handen en voeten hebt staan. Een leuke manier om met woordenschat bezig te gaan!

Taalspel: maak woorden met vier op een rij

Ook met Vier op een rij kun je woordenschat of spelling oefenen. Plak verschillende letters op de fiches. Speel Vier op een rij net zoals je normaal zou doen, maar leg geen vier fiches van dezelfde kleur op een rij, maar een woord op een rij. Probeer elkaars woorden te blokkeren met verkeerde letters, maar gebruik ook elkaars letters om als eerste een woord te leggen. Degene die als eerste een geldig woord op een rij legt, wint het spel.

Jenga challenge: vragen op de blokjes

De Jenga toren blokjes kun je op heel veel verschillende manieren inzetten. Zet reken, taal, geschiedenis of aardrijkskunde vragen op de blokjes voordat je de Jenga toren opbouwt. Beantwoord de vraag wanneer je het blokje uit de toren trekt. Een leuke manier om met meerdere vakken tegelijkertijd aan de slag te gaan! 

Bordspel omtoveren: maak van leuke bordspellen een leerzaam spel

Bij veel bordspellen is het lastiger om de spelregels aan te passen en er een nieuw spel van te maken. Gebruik daarom niet het spel zelf aan, maar de vragen of obstakels die je tegenkomt. Speel je Ganzenbord? Maak van de obstakels quizvragen gericht op het lesonderwerp. Speel je 30 Seconds? Maak eigen kaartjes van de woordenschatles die kinderen moeten uitleggen. 






Spellen voor in de klas bestellen bij Heutink

Er zijn nog veel meer activiteiten te bedenken met gezelschapsspelen. Ga bijvoorbeeld rekenen met Qwixx en Keer op Keer of oefen taal met Scrabble. Ben je benieuwd naar alle leuke spelletjes die Heutink in het assortiment heeft? Bekijk ze hier allemaal. 

Naast spelletjes heeft Heutink nog veel meer educatief spel- en ontwikkelingsmateriaal in het assortiment. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar spellen voor in de klas voor het voortgezet onderwijs? Bekijk ze hier allemaal