VR als aanvulling op bestaande lesprogramma’s in het voortgezet onderwijs

Geschreven op woensdag 31 maart 2021

 

Specialist aan het woord over: de virtuele onderwijswereld

Michiel Groot Koerkamp staat aan de basis van het platform Emagine. Het is het enige platform dat virtueel lesmateriaal aanbiedt volgens de officiële lesstof. De lessen sluiten aan op reeds bestaande lesmethoden en scholen kunnen deze lessen afnemen via het online Emagine-platform. Michel is overtuigd van virtual reality (VR) als aanvulling op bestaande lesprogramma’s en legt uit waarom dat zo is. 

Hoe ziet een virtuele leeromgeving eruit?

In een virtuele leeromgeving kunnen leerlingen van bijvoorbeeld de lesmodule PIE (produceren, installeren en energie) direct aan het werk. Frezen, boren, draden trekken en aansluiten, alles doet de leerling in een unieke en veilige leer- en werkomgeving. Fouten maken is niet alleen safe, maar ook gratis.

 

 

 Op verzoek levert Emagine maatwerk aan alle scholen met een onderwijsvraagstuk. Leren in combinatie met de lesstof is zelfcorrigerend. De les geeft namelijk aan wanneer iets niet juist uitgevoerd is en dus hoeft de leerling niet te wachten op feedback van de docent. De docent heeft op deze manier meer tijd voor andere leerlingen en heeft inzicht waar de leerling nog extra aandacht aan moet besteden.

Het platform is interessant voor meerdere vakken

De producten zijn op dit moment in te zetten voor loopbaanoriëntatie, elektro- en installatietechniek. Elke module is gekoppeld aan een profiel- of keuzedeel. Modules bestaan uit meerdere lessen van ongeveer 15 á 20 minuten. Het platform zal per profiel gevuld worden om een zo compleet mogelijk aanbod te creëren. Bouw, wonen & interieur, zorg & welzijn, Economie en ondernemen en andere praktijkgerichte beroepen zullen in de toekomst toegevoegd worden. 

Jongeren beleven VR als spannend, waanzinnig en zeer realistisch

De voordelen voor scholen

De lesruimte kan dankzij virtual reality veel efficiënter worden benut, wat kostenbesparend werkt. De veiligheid voor de leerling is gewaarborgd binnen diverse praktijkvakken. Leerlingen kunnen blijven werken met de nieuwste technieken zonder grote investeringen van machines en extra apparatuur.

Binnen Emagine mogen leerlingen fouten maken, welke in de echte wereld grote gevolgen kunnen hebben. Jongeren beleven VR als spannend, waanzinnig en zeer realistisch. Serious gaming verandert ongemerkt de mindset van de leerlingen. Al met al wordt het leren op deze manier stukken leuker en inzichtelijker. 

 

Robotica en programmeren

Ongeveer de helft van de scholen doet nog niets met programmeren en robotica. Toch zouden scholen het onderwerp programmeren wel graag meer aandacht willen geven. Zeker nu het in het eindadvies “Ons onderwijs 2032” robotica en programmeren als kernvaardigheden genoemd worden.

Techni Science en Heutink helpen u graag een start te maken en biedt verschillende tools. Want er zijn vele mogelijkheden om robotica en programmeren in het voortgezet onderwijs op de kaart te zetten. Met trainingen en een complete leerlingen ondersteunen wij u om het ook echt op de kaart te zetten binnen het voortgezet onderwijs. Vraag bij ons naar de mogelijkheden.  

> Contact opnemen

 

Op zoek naar een VR-product bij u op school?

Dan kunnen wij de Oculus Quest 2 aanraden. Dit is de nieuwste standalone VR-bril van Oculus. Met de Oculus Quest 2 heb je geen externe sensoren, kabels of een pc nodig; de processor zit al ingebouwd in de headset waardoor je zonder enige beperkingen van VR kunt genieten.

> Bekijk & lees meer

 

Dit artikel is afkomstig uit het themaboek Techniek & BiNaSk

Michiel zijn visie op de virtuele onderwijswereld is te vinden in ons themaboek Techniek & BiNaSk. Wilt u meer weten over VR of andere nieuwe technologieën? Of wilt u meer tips op het gebied van Wetenschap, Techniek, Science, BiNaSk en de creatieve vakken? In het themaboek leest u daar meer over, net als over trends, referenties, ervaringen en materialen voor deze vakken. Daarnaast gaan we ook in op de inrichting en leermiddelen. 

> Bekijk sneek peak
> Meer info & gratis exemplaar aanvragen

 

 

 MEER INFORMATIE

Meer informatie of vragen? Mail ons direct via onderstaande button of stel jouw vraag aan de klantenservice of je adviseur. Volg Heutink voortgezet nu ook op Facebook, Instagram en LinkedIn voor het laatste nieuws, nuttige informatie en leuke tips. 

Neem contact op Meer info