Inspiratie voor de laatste schoolweken

Geschreven op donderdag 14 juni 2018

 

Drie tips om samen met uw klas te doen

Het einde van het schooljaar nadert, nog enkele weken en de zomervakantie begint. Een periode om terug te kijken op het afgelopen jaar, om af te sluiten en afscheid te nemen van de leerlingen uit uw klas. Door leerkrachten wordt deze periode vaak als pittig ervaren, doordat de normale structuur wegvalt en kinderen al veelal uitkijken naar de zomervakantie. In dit blog willen wij u inspireren en delen wij drie activiteiten om samen met uw klas te ondernemen en invulling te geven aan uw lessen in deze laatste weken.

Onderbouw: bouw een watermuur

     

De afgelopen weken was het al tropisch warm en ook de aankomende weken zal de temperatuur omhoog gaan. Wat is er dan leuker om kleuters met water te laten experimenteren?

Ga aan de slag en bouw uw eigen watermuur met lege flessen, pvc buizen, emmers en trechters. Dit zorgt gegarandeerd voor urenlang speelplezier!

Tip: laat leerlingen uit de bovenbouw helpen bij het ontwerp van de watermuur. Leerlingen uit groep 7 / 8 leren hoe water kan stromen en kleuters kunnen de verschillende ontwerpen testen.

Midden- en bovenbouw: organiseer een buitenles

De methoden zijn uit, lessen zijn doorlopen en opdrachten gemaakt. Toch betekent dit niet dat er in deze weken niet meer geleerd kan worden. Deze periode biedt juist extra mogelijkheden om op een speelse manier de lesstof nog eens te herhalen. Organiseer een buitenles en ga met de klas naar buiten.

Maak bijvoorbeeld op het schoolplein met stoepkrijt een hinkelbaan met de cijfers 1 tot 10, antwoorden van tafelsommen, et cetera. Laat de groep een som beden-ken, waarbij één leerling hinkelt naar het antwoord. Of laat leerlingen spellen verzinnen met buitenspeel-materiaal uit de schuur zoals de kleurrijke parachute. Mogelijkheden genoeg en succes verzekerd!  

      

De hele school: maak samen de klas schoon

    

Ga met de klas alvast opruimen en schoonmaken. Laat leerlingen hun laatjes opruimen en kijk wat er alvast weggegooid kan worden. Denk aan oude stiften, kleine potloden, overbodige papieren, et cetera.

Geef kinderen een emmer met sop en ga met elkaar schoonmaken. Vele handen maken immers licht werk, en vaak vinden kinderen het geweldig om hun klas blinkend achter te laten voor het nieuwe jaar.

Dus zet een gezellig muziekje op het digibord en poetsen maar!

Leerkracht: even terugkijken

De laatste weken voor de zomervakantie zijn ook een goed moment om terug te kijken op het afgelopen schooljaar en alle leuke momenten die u samen met uw klas heeft beleefd. Maak met uw klas een herinneringsboek of ga met leerlingen in gesprek en vraag hen naar het leukste moment of naar datgene wat zij hebben geleerd dit jaar.

Deze periode is tevens een geschikt moment om terug te kijken naar uw eigen persoonlijke ontwikkeling. Wat heeft u geleerd van het afgelopen schooljaar? Wat is u bijgebleven? Wellicht denkt u terug aan die twinkelende ogen van uw leerlingen bij een spannende les, die waardevolle feedback die u gekregen heeft van uw duo-collega of de gezamenlijke cursus die u met het team heeft gevolgd.

Tot slot

Na een terugblik op het afgelopen jaar is het ook goed om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe schooljaar. Wat neemt u mee naar komend jaar? Wat gaat u met uw nieuwe groep wellicht anders doen? In welk onderwerp wilt u zich nog verdiepen? Zet de antwoorden voor uzelf op papier en neem dit mee in de voorbereiding op het nieuwe schooljaar. Neem tijdens uw voorbereiding ook zeker een kijkje in de Heutink Academie. Door het ruime en gevarieerde aanbod is er (bijna) altijd een e-learning cursus of webinar die aansluit bij uw leerwensen.


Wij hebben alvast tien webinars voor u op een rij gezet die bijdragen aan een goede voorbereiding. In slechts dertig minuten wordt u bijgepraat over de highlights van het onderwerp, waardoor genoeg tijd resteert om aan het zwembad te liggen. Het is natuurlijk niet voor niets vakantie.