Bezoek onze inspiratiemiddagen voor de onderbouw

Geschreven op woensdag 14 maart 2018

 

Praktische ideeën om morgen al toe te passen in de klas

Heutink organiseert twee inspiratiemiddagen speciaal voor de onderbouw. We hebben een goed gevuld en gevarieerd programma samen kunnen stellen. Van informatie over kleutermethodes naar werken met STEAM Park tot digitaliseirng bij kleuters, er is voor ieder wat wils. Schrijf u vandaag nog in voor de inspiratiemiddag op 11 april in Rijssen of 18 april in Ede.

Welke workshops kunt u bezoeken?

Hieronder ziet u in één oogopslag alle workshops die we organiseren.

21st century skills zichtbaar maken in de klas Welkom in Li La Land  De gelukkige kleuter
Volg je hart, hoofd en handen met STEAM Park  Inspirend Engels voor jonge kinderen Hoe digitaliseer ik met kleuters?
Optimaal werken met ontwikkelingsmateriaal Goed voorbereid naar groep 3 De vouwjuf vouwt van A tot Z 
Onderzoeksvragen in de kleuterklas    
Schatkist Kleuterplein Onderbouwd

Inleiding: zin en onzin van 21st century skills bij kleuters

     

Sander Gordijn, beter bekend als Meester Sander, neemt ons in de inleiding mee op avontuur door onderwijsland. De wereld is aan het veranderen, maar wat 'moeten' leerkrachten hiermee in het onderwijs? Waarom wordt er zoveel gepraat over de 21st century skills? 

We kijken samen naar de zin en onzin van de 21st century skills. Wat is er belangrijk om te weten over deze skills? Is het belangrijk om er in de kleuterklas al mee bezig te zijn? In dit eerste half uur nemen we een kijkje in de toekomst van het onderwijs en geeft meester Sander tips die u kunt gebruiken voor het bepalen van uw onderwijsaanbod voor de komende jaren.  

Na de inleiding volgt het workshopprogramma. We hebben een aanbod van meer dan 10 boeiende workshops en presentaties, waarin u geïnformeerd wordt over digitalisering, onderzoekend en ontwerpend leren, de verschillende methodes voor kleuters en hoe dit zich verhoudt tot de 21st century skills. Hieronder staan de omschrijvingen van de workshops. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke workshop u wilt volgen.

Het programma van beide middagen is als volgt:

14.00 uur   Inleiding
14.30 uur Workshopronde 1 
15.15 uur Pauze 
15.30 uur Workshopronde 2 
16.15 uur Workshopronde 3 
17.00 uur Einde 

Workshop 1 | 21st century skills zichtbaar maken in de klas

Een hot item in onderwijsland zijn de 21st century skills. Meester Sander gelooft dat deze skills heel belangrijk zijn, maar dat het zeker niet zo nieuw is als wordt gedacht. In deze workshop laat hij zien wat u eigenlijk al doet aan de 21st century skills. Ook gaat u concreet aan de slag met het maken van een plan om ze in te zetten in uw eigen onderbouwgroep. Na afloop van deze workshop:

  • kunt u de 21st century skills benoemen
  • kunt u de 21st century skills toepassen in de kleuterklas
  • heeft u werkvormen gekregen en bedacht die u gelijk kunt toepassen in de klas  
 

Workshop 2 | Welkom in Li La Land

 

‘Speel je mee in Li La Land?’ prikkelt de nieuwsgierigheid en voedt kinderen in hun vrije spel en natuurlijke behoefte om te ontdekken, verwonderen, verkennen en experimenteren! Alle leer- en ontwikkelgebieden worden op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden. Li La Land geeft volop ruimte voor de 21st century skills en biedt creatieve uitdagingen op het gebied van wetenschap & technologie, rekenen & taal, natuur & milieu en kunst & cultuur.

Maak kennis met de 10 karakters uit Li La Land. Zij nemen de kinderen mee in een fantasievol avontuur met altijd een uitdaging én vragen de kinderen om mee te helpen met het vinden van oplossingen.

Workshop 3 | De gelukkige kleuter

In deze workshop staan we stil bij geluk in de klas. Wat is er vanuit de positieve psychologie bekend over kinderen en geluk? Waarom is het belangrijk om te investeren in een positief klassenklimaat? Wat is het verschil tussen blij en geluk? Hoe kunt u als leerkracht invloed uitoefenen op het welzijn van kinderen?

De workshop is zeer actief. Naast korte stukjes theorie, gaat u vooral aan de slag met verschillende werkvormen die u ook in de klas kunt gebruiken. U ervaart onderdelen uit de methode ‘Lessen in geluk’ van Gelukskoffer.
In deze workshop ontvangt u een interventie, die u met uw eigen klas kunt doen.   

  

Workshop 4 | Volg je hart hoofd en handen met STEAM Park

  

De kleine ontdekker zet hart, hoofd en handen in om zich optimaal te ontwikkelen. Een inspirerende omgeving biedt mogelijkheden om de kleuter spelend te laten leren en biedt ruimte voor creativiteit. Het laat kinderen samenwerken en uitvoeren, het doen staat centraal. De methodiek gebruikt wat je al geleerd hebt en stimuleert zelf doen, experimenteren, fouten maken en daar samen van leren.

Vaardigheden als voorspellingen doen, ruimtelijk inzicht, inzicht in beweging, oorzaak en gevolg, rollenspel, balanceren, kunst en creativiteit komen allemaal aan bod binnen STEAM Park. Tijdens de workshop ervaart u het ontdekken met hart, hoofd en handen zelf en wordt u meegenomen in het gedachtegoed van Play Learn Change en LEGO Education.

Workshop 5 | Hoe geef ik een inspirerende les Engels aan jonge kinderen?

Engels leren, u kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Juist jonge kinderen leren gemakkelijk een vreemde taal. Argumenten genoeg om vroeg te beginnen met Engelse les op school. Maar wat als u als leerkracht zelf niet perfect Engels spreekt? Hoe zorgt u dat het niet ten koste gaat van de tijd voor andere vakgebieden? Hoe maakt u het leuk en interessant voor kinderen in groep 1 tot en met 4? 

Kathleen Moore laat zien dat dit eigenlijk ‘speels gemakkelijk’ is. Kathleen is native Engels spreker, consultant en ervaren leerkracht. Kathleen coacht leerkrachten in het basisonderwijs bij het organiseren van een inspirerende Engelse les. Zij helpt u graag op weg. Because English is fun!  

     

Workshop 6 | Digitalisering bij kleuters: hoe doe je dat?

    

Of het nu gaat om digibord of om tabletgebruik, digitalisering is niet meer weg te denken bij de kleuters. Tijdens deze workshop neemt Marloes de Vetten van onze onderwijspartner Heutink ICT u mee langs prachtige digitale toepassingen om met de kleuters uit de klas aan de slag te gaan.

Tips en trucs om uw klassenmanagement hierop in te richten komen ook aan bod, net zoals de do’s en de dont’s op het gebied van digitale geletterdheid bij kleuters.

Workshop 7 | Optimaal werken met ontwikkelingsmateriaal

Tijdens deze workshop neemt Petri Duysters, orthopedagoog en bedenker van ons ontwikkelingsmateriaal, u mee in de wereld van Educomaterialen. Natuurlijk komt de Top 10 Educo spellen voorbij en maakt u kennis met de nieuwste Educo producten.

Daarnaast wordt er ook een link gelegd naar hot items in het basisonderwijs zoals 21st century skills bij kleuters in relatie tot de ontwikkelingsmaterialen. Een beredeneerd aanbod met ontwikkelingsmateriaal kunt u alleen creëren wanneer u alle ins en out weet van het spelmateriaal. Petri neemt u tijdens deze workshop hierin mee.

   

Workshop 8 | Goed voorbereid naar groep 3

 

Wat gebeurt er met je mond, lippen, keel en neus als je de klank van een letter uitspreekt? Voor kleuters is er van alles te beleven aan een klank. Maar hoe maakt u kleuters nieuwsgierig naar de wereld van taal en letters, zodat zij in hun ontdektocht een goede basis meekrijgen voor het aanvankelijk lezen? Door ze op een speelse manier bezig te laten zijn met taal. U leert in deze workshop:

  • hoe u als leerkracht kleuters prikkelt om klanken, letters en andere taalaspecten te beleven;
  • hoe u met een aantal taalroutines daar op een speelse en ontdekkende manier aan kunt bijdragen
  • hoe u op de juiste wijze aandacht besteedt zaken als fonemisch bewustzijn, auditieve analyse en rijm

Inspelend op hun nieuwsgierigheid, laat u kinderen onbewust vertrouwd raken met alle facetten van taal. Daarmee wordt dé basis voor groep 3 gelegd.

Workshop 9 | De vouwjuf vouwt van A tot Z

Veel leerkrachten denken dat vouwen alleen een motorische activiteit is, maar we leren door vouwen zoveel meer. Vouwen hoort bij het construeren en is daarom heel belangrijk voor de rekenontwikkeling van kinderen.

In de workshop van vanmiddag gaan we het goede van Fröbel koppelen aan de tijd van tegenwoordig. Vouwen gaan we combineren met verschillende andere technieken, zodat er unieke combinatiewerkjes ontstaan waar iedereen direct mee aan de slag kan gaan in de klas. Deze workshop wordt verzorgd door Janet de Vink (De Vouwjuf).

         

Workshop 10 | Onderzoeksvragen in de kleuterklas

    

Bij het toepassen van de 21st century skills in de onderbouw wordt vaak snel gedacht aan de ict-toepassingen in de groepen. In deze workshop gaan we juist kijken naar een tweetal "skills" die minder vaak aan bod komen in de onderbouw. We gaan samen aan de slag met het kritisch denken en presenteren door middel van de onderzoekscyclus. Via de onderzoekscyclus kan er gedurende een heel thema rondom de eigen onderzoeksvragen van de kinderen gewerkt worden, waardoor het thema uiteindelijk echt het product van de kinderen wordt.

In deze workshop die verzorgd wordt door Schoolyard nemen we u mee langs een aantal inspirerende voorbeelden van onderzoeksmatig werken in de laagste groepen van de basisschool.

LET OP! Deze workshop is alleen te bezoeken in Ede!

Presentaties over Schatkist, Kleuterplein en Onderbouwd

Naast de verschillende workshops zijn er drie verschillende presentaties te bezoeken. De uitgevers van Schatkist, Kleuterplein en Onderbouwd zijn aanwezig. Ze praten u bij over de nieuwste ontwikkelingen en alle ins and outs over de methode: van opbouw, structuur, differentiatie, observeren en volgen tot aan de digitale componenten. Een ideaal moment dus om u te oriënteren op een nieuwe methode voor bij de kleuters.

Klik op de afbeeldingen hieronder om alvast te kijken naar de materialen. Zo kunt u zich optimaal voorbereiden op een bezoek aan de inspiratiemiddag.

    
Schatkist Kleuterplein  Onderbouwd 

 Waar en wanneer

11 april 2018

Heutink Informatiecentrum
Morsweg 10
7461 AD Rijssen 

  

18 april 2018

Bezoekerscentrum BIT-MeetMe
Galileïlaan 17
6716 BP Ede

INSCHRIJVEN  INSCHRIJVEN

Meer informatie

Op onze website kunt u uiteraard meer informatie vinden over de verschillende producten en materialen. Neem eens een kijkje in de webshop. Of klik op meer info om meer artikelen te lezen rond het werken in de onderbouw.
Heeft u vragen over de inspiratiemiddagen voor de onderbouw? Neem gerust contact met ons op.