Heutink inspiratiemiddagen voor midden- en bovenbouw

Geschreven op woensdag 28 februari 2018

 

Praktisch, inspirerend en zelf aan de slag

Op zoek naar boeiende workshops die u concrete ideeën geven om gelijk toe te kunnen passen in de klas? Bezoek dan één van onze gratis inspiratiemiddagen voor de midden- en bovenbouw. We hebben een bomvol programma weten samen te stellen, met voor ieder wat wils. U kunt onze inspiratiemiddagen bezoeken in Rijssen of Ede. Schrijf u in voor de inspiratiemiddag op 28 maart (Rijssen) of 4 april (Ede).

Wat kunt u verwachten?

Het programma voor beide middagen ziet er als volgt uit:

13.30 uur  Inloop met koffie en thee
14.00 uur  Workshopronde A 
14.45 uur  Pauze 
15.00 uur Workshopronde B 
15.45 uur Workshopronde C
16.30 uur Afsluiting 

Welke workshops kunt u volgen?

Een inspiratiemiddag is natuurlijk niet compleet zonder een boeiend programma. Hieronder ziet u de workshops waar u zich voor in kunt schrijven. Op het inschrijfformulier kunt u aangeven welke workshop uw voorkeur heeft.

Workshop 1 | Hoe filosofeert u met kinderen?

 

Naast rekenen, taal en schrijven moeten kinderen in deze 21e eeuw ook kritisch leren denken, creativiteit ontwikkelen, onderzoeken en argumenteren. Ja.. zeker.. maar hoe dan? 

De bekende filosoof, hoogleraar, spreker, schrijver en tv-presentator Bas Haring is een meester in het makkelijk uitleggen van moeilijke dingen. Tijdens deze unieke workshop neemt hij u mee in de wereld van de filosofie. Hij demonstreert hoe u filosofie toegankelijk maakt voor kinderen (en leerkrachten). In deze wervelende workshop krijg je inspirerende en praktische handvatten aangereikt om filosofie te integreren in je lespraktijk.  En daar hebben de kinderen hun hele leven profijt van! 

Workshop 2 | Optimaal digitaliseren met Momento

Het digitaliseren van het onderwijs is een vraagstuk van veel scholen. Momento is een totaaloplossing waarmee digitalisering eenvoudig vormgegeven kan worden. Tijdens deze workshop komen de drie pijlers van Momento samen: visie op leren, educatieve content en organisatie.

  • Hoe werkt Momento in de praktijk? 
  • Hoe zorgt u ervoor dat uw school optimaal digitaliseert?
  • Welke voordelen biedt Momento?  
  • Wat zijn de mogelijkheden tot nu toe?
  • Welke devices zijn het meest geschikt voor de situatie op uw school?

Het antwoord op bovenstaande vragen wordt tijdens deze workshop gegeven.

Deze workshop is alleen te bezoeken in Rijssen. 

  

Workshop 3 | Breng wetenschap tot leven met coderen en LEGO® Education WeDo 2.0

   

Breng coderen tot leven in uw lessen met realistische uitdagingen. Leerlingen worden aangespoord vragen en oplossingen te ontdekken. Ze gaan actief onderzoeken en  ontwerpen met behulp van de LEGO® Education materialen en codeeromgeving.

Tijdens deze workshop gaat u aan de slag met WeDo 2.0, het pakket voor wetenschap en computational thinking voor groep 5 en 6. U maakt kennis met een van de uitgewerkte projecten in het onderwijsmateriaal en ervaart hoe de LEGO stenen u helpen bij het begrijpen en onderzoeken van het onderwerp.  

Workshop 4 | Waarom schrijven we nog aan elkaar?

Tijdens deze workshop neemt Marion van der Meulen van uitgeverij Zwijsen u mee in de feiten en fabels van blokschrift en verbonden schrift. Wat weten we eigenlijk over schrijfonderwijs en het nut van handschrift in dit digitale tijdperk? Naast de keuze tussen blokschrift en verbonden schrift zijn veel scholen ook op zoek naar het ideale schrijfmiddel en het juiste moment van starten met schrijven.

Tijdens deze workshop gaat u ervaren wat een ideaal schrijfmiddel is en krijgt u antwoord op al uw vragen rond schrijfonderwijs. We weten bijna zeker dat u na deze workshop het al jaren vertrouwde schrijfonderwijs op uw school onder de loep gaat nemen.  

  

Workshop 5 | 21st century skills, wat moet ik ermee?

   

Meester Sander neemt u mee op avontuur in onderwijsland. De wereld is aan het veranderen, maar wat 'moet' je ermee in het onderwijs? We kijken samen naar de de zin en onzin van de 21st century skills.

  • Wat is er belangrijk om te weten over deze skills? 
  • Welke vaardigheden wilt u als school meegeven aan kinderen?
  • Welke keuzes maakt u daarbij?

In deze workshop nemen we een kijkje in de toekomst van het onderwijs en geeft meester Sander advies over uw onderwijsaanbod voor de komende jaren. 

Deze workshop is alleen te bezoeken in Rijssen. 

Workshop 6 | Ontwikkel de juiste mindset

Staat intelligentie vast of denkt u dat u dit kunt beïnvloeden? Tijdens deze workshop krijgt u middels opdrachten inzicht in het concept mindset en welke invloed dit heeft op motivatie, zelfvertrouwen, stereotype denkbeelden en keuzes van leerlingen en leerkrachten.

Ook gaan we aan de slag met het stimuleren van een groei-mindset bij leerlingen door het stellen van vragen en het geven van groei-gerichte feedback. Na de workshop weet u dat een wiskundeknobbel niet bestaat, en hoe het wel zit!  

Let op! Deze workshop is alleen te bezoeken in Ede.

      

Workshop 7 | Geluk werkt

    

In deze workshop komen de volgende onderwerpen aan de orde.

Mythes en feiten over geluk: Wat is er vanuit de wetenschap bekend over geluk? Wat denken wij dat geluk is? Wat is hedonisme en waarom zien we dat aan voor geluk?
Kracht van gedachten en werking van ons brein: Hoe werkt ons brein in onbewuste stand? Hoe kunnen we hier meer bewust van zijn? Wat betekent dit voor leerkrachten en voor kinderen?
Geluk op het werk: Wat is belangrijk voor geluk op het werk? Wat leert een korte ‘quickscan’ over geluk op het werk ons? Waarom is het belangrijk om op geluk te sturen? En hoe zorgen we voor geluk van anderen?

Na deze workshop ontvangt u een set quickscans die u samen met uw collega’s kan uitvoeren

Workshop 8 | Gelukkige klas

In deze workshop staan we stil bij geluk in de klas. Wat is er vanuit de positieve psychologie bekend over kinderen en geluk? Waarom is het belangrijk om te investeren in een positief klassenklimaat? Wat is het verschil tussen blij en geluk? Hoe kunt u als leerkracht invloed uitoefenen op het welzijn van kinderen?

De workshop is zeer actief. Naast korte stukjes theorie, gaat u vooral aan de slag met verschillende werkvormen die u ook in de klas kunt gebruiken. U ervaart onderdelen uit de methode ‘Lessen in geluk’ van Gelukskoffer.

In deze workshop ontvangt u een interventie, die u met uw eigen klas kunt doen.  

  

Workshop 9 | Diepte-analyse Cito rekenen

    

In deze inspiratiesessie van Exova maakt u kennis met het instrument dat u een uitgebreider en beter beeld geeft van de vorderingen en niveau van uw leerlingen in het gehele rekendomein. Zowel op kind-, groep- als schoolniveau geeft het tips om verbeterplannen concreet te formuleren en scholing adequaat in te kunnen richten.

Bij gepersonaliseerd leren gebruiken we dit instrument om leerlingen hun eigen Cito toets te laten analyseren en van daaruit hun persoonlijke leerdoelen te laten formuleren en uitwerken. Met de digitale methode Math van uitgeverij Exova hebben ze de tool beschikbaar om hun persoonlijke doelen te gaan verwezenlijken.

Eigenaarschap, zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, eigen niveau en eigen tempo worden zo beschikbaar voor iedere leerling!  

Workshop 10 | Programmeren met Ozobot van Teach2code

Een doorgaande leerlijn voor programmeren en robotica van groep 1 t/m 8?
Teach2code biedt hiervoor alle mogelijkheden. Wanneer u Ozobot nog niet kent, is dit de uitgelezen kans om te ervaren wat dit ontzettend veelzijdige, populaire en vooral eenvoudige robotje in zijn mars heeft. Ervaar Ozobots nieuwste (gratis) lessen, waarin bestaande vakken zoals taal, rekenen en Engels worden gecombineerd met coderen en robotica.

We leren de basis van dit nog geen 3 centimeter grote robotje en maken een aantal nieuwe lessen van Ozobot. De lessen dekken natuurlijk de 21st century skills en zijn gekoppeld aan de doelen van het SLO. Ontdek hoe we het bestaande curriculum verweven met robotica en hoe Ozobot ervoor zorgt dat dit niet ten koste gaat van de kostbare lestijd.  

  

Workshop 11 | Leer de bovenbouwleerling coderen met EV3

  

Zorg ervoor dat uw leerlingen meer betrokken zijn en verbeter hun vaardigheden in het creatief oplossen van problemen. LEGO® Mindstorms EV3 biedt uitdagingen op het gebied van STEAM, techniek en wetenschap. Het materiaal is speciaal ontwikkeld om verschillende leer- en kerndoelen met elkaar te combineren.

Leerlingen in de bovenbouw worden gemotiveerd door de aanpak waarbij ze zelf nieuwe ideeën vormen en testen. De begrijpelijke en uitdagende programmeeromgeving in combinatie met technische LEGO® elementen zorgt dat u verassend eenvoudig binnen een uur met het materiaal aan de slag bent.

Tijdens de workshop besteden we aandacht aan alle materialen en de koppeling met verschillende zaakvakken, zodat duidelijk wordt hoe u deze materialen in de klas kunt inzetten.

Workshop 12 | Hack het digibord

Onze samenleving is aan het veranderen. We gaan van het industriële tijdperk naar een kennissamenleving. En daar horen andere skills bij. In deze interactieve presentatie gaat u zelf aan de slag: u gaat het digibord hacken! U ontdekt welke skills u hiervoor nodig heeft en wat computational thinking inhoudt. U leert de belangrijkste principes van programmeren en merkt dat samenwerken u verder brengt. Aan het einde van deze presentatie kunt u zelf eenvoudig programmeren en weet u hoe u met uw klas het digibord kunt hacken.

Deze workshop wordt gegeven door Eline Reins-Doevendans van uitgeverij Blink. Het projectthema Smart Life, beloond met een Comenius Edumedia Award, is breder dan alleen computational thinking en programmeren, want ook vaardigheden als samenwerken komen aan bod. En een groot voordeel: de leerkracht hoeft zelf niet te kunnen programmeren. Ervaar het tijdens deze workshop.

Let op: voor deze workshop dient u een eigen device mee te nemen. 

  

Workshop 13 | Rekendidactiek: handelend rekenen vanaf groep 4/5

      

In deze workshop gaan we praktisch aan de slag met de leerpiramide rekenen van Exova. Hierin heeft het echte handelend bezig zijn een prominente plaats in het verkrijgen van begrip en inzicht van de rekencontext.

We gaan met twee leerlijnen werken als voorbeeld van wat mogelijk is. Tegelijkertijd besteden we aandacht aan het werken vanuit een leerlijn met de opbouw van de didactiek van groep 4/5 tot en met 8.

Waar en wanneer zijn de inspiratiemiddagen?

Hieronder vindt u de adresgegevens en de link om u in te schrijven voor één van de inspiratiemiddagen.

28 maart
GRATIS INSCHRIJVEN
     

Heutink Informatiecentrum
Morsweg 10
7461 AG Rijssen

   

4 april
GRATIS INSCHRIJVEN 

 Bezoekerscentrum BIT-MeetMe
Galileïlaan 19
6716 BP Ede 

Meer informatie 

Neem gerust contact met ons op als u vragen hebt over de inspiratiemiddagen. Klik op meer info voor een overzicht van onze onderwijsevents. Volg onze social media kanalen voor het laatste nieuws over ontwikkelingen in het onderwijs.