Inspiratiemiddag 21st century skills in de praktijk

Geschreven op dinsdag 2 januari 2018

 

Vaardigheden voor de toekomst

De term zingt al lang rond. 21st century skills. Vaardigheden voor de toekomst, maar hoe gaat u hier als leerkracht nu mee om? Heutink organiseert twee middagen rond het thema. Aan het eind van de inspiratiemiddag gaat u naar huis met een voldoende praktische tips en ideeën om gelijk mee aan de slag te gaan in uw groep.

De Heutink Inspiratiemiddagen worden georganiseerd in Rijssen en Ede.

Inleiding Rijssen door meester Sander

21st century skills, wat moet ik ermee in de onderbouw? Meester Sander neemt u in deze inleiding mee op avontuur en geeft antwoorden op deze en andere vragen. De wereld is aan het veranderen, maar wat 'moeten' wij hiermee in het onderwijs?  Waarom wordt er zoveel gepraat over de 21st century skills? We kijken samen naar de de zin en onzin van de 21tst century skills.

In dit eerste half uur nemen we een kijkje in de toekomst van het onderwijs en geeft meester Sander advies over uw onderwijsaanbod voor de komende jaren. 

Workshop 1 | Onderzoekend en ontwerpend leren met hart, hoofd en handen

     

Leren met je hart, je hoofd en je handen zet spelend leren, creativiteit, samenwerken, doen en reflecteren centraal. Een goede basis dus voor inspirerend onderwijs, bijvoorbeeld in wetenschap en techniek.
Met de materialen van LEGO Education zijn direct concrete, aansprekende toepassingen in de klas beschikbaar. De methodiek gebruikt wat je al geleerd hebt en stimuleert zelf doen, experimenteren, fouten maken en daar samen van leren.

Kortom, deze manier van leren geeft de 21e eeuwse vaardigheden een praktische invulling en geeft kleuters inzicht in kennis waar ze een leven lang gebruik van maken. Tijdens de workshop laten we u kennis maken met de methodiek, het LEGO Education materiaal en de toepasbaarheid bij jonge kinderen.
Kortom, ervaar zelf hoe deze onderwijsvorm motiveert, inspireert en zelfvertrouwen geeft om creatief te zijn en met elkaar te leren.

Deze workshop wordt gegeven door Jelle de Jong (Play Learn Change)

 

Workshop 2 | 21st century skills zichtbaar maken in de kleuterklas

Een hot item in onderwijsland zijn de 21st century skills. Meester Sander gelooft dat 21th century skills heel belangrijk zijn, maar dat het zeker niet zo nieuw is als wordt gedacht. Daarom gaat hij u in deze workshop laten zien wat u eigenlijk al aan de 21st century skill. Natuurlijk geeft hij u ook tips hoe u dit nog beter kunt toepassen in de kleuterklas. In de workshop gaat u concreet aan de slag om een plan te maken om 21st century skills concreet in te zetten in uw eigen onderbouwgroep. 
Na afloop van deze workshop:

  • kunt u de 21st century skills benoemen
  • de 21th century skills toepassen in de kleuterklas
  • heeft u werkvormen gekregen en bedacht die u gelijk kunt toepassen in de klas.

Deze workshop wordt verzorgd door Sander Gordijn (www.meestersander.nl).
LET OP: deze workshop is alleen te bezoeken in Rijssen!

      

 

Workshop 3 | Optimaal digitaliseren met kleuters

     

Of het nu gaat om digibord of om tabletgebruik, digitalisering is niet meer weg te denken bij de kleuters. Tijdens deze workshop neemt Marloes de Vetten van Heutink ict u mee langs prachtige digitale toepassingen om met de kleuters uit de klas aan de slag te gaan. Van gericht oefenen tot mediawijsheid, van programmeren tot computervaardigheden. Tips en trucs om uw klassenmanagement hierop in te richten komen ook aan bod, net zoals de do’s en de dont’s op het gebied van digitale geletterdheid bij kleuters.

Deze workshop wordt verzorgd door Marloes de Vetten (Heutink ICT).
LET OP: deze workshop is alleen te bezoeken in Ede

 

Workshop 4 | Onderzoeken en ontwerpen met Li La Land

‘Speel je mee in Li La Land?’ prikkelt de nieuwsgierigheid en voedt kinderen in hun vrije spel en natuurlijke behoefte om te ontdekken. Verwonderen, verkennen en experimenteren!Alle leer- en ontwikkelgebieden worden op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden. Het biedt volop ruimte voor de 21e eeuwse vaardigheden en creatieve uitdagingen op het gebied van wetenschap & technologie, rekenen & taal, natuur & milieu en kunst & cultuur.

Maak kennis met de 10 karakters uit Li La Land. Zij nemen de kinderen mee in een fantasievol avontuur met altijd een uitdaging en vragen de kinderen om mee te helpen met het vinden van oplossingen.Kinderen komen vanuit het verlangen om zelf aan de slag te gaan spelenderwijs tot hun eigen oplossing. Ervaar zelf de activiteiten die met kleuters gedaan kunnen worden. Na deze workshop wilt u morgen gelijk aan de slag met de kleuters uit uw klas! 

    

 

 

Workshop 5 | Gelukkige klas

     

Gelukskoffer heeft de methode 'Lessen in geluk' ontwikkeld voor groep 1 tot en met groep 8 van het basisonderwijs. In deze workshop staan we stil bij geluk bij kleuters. Wat is er vanuit de positieve psychologie bekend over kleuters en geluk? Waarom is het belangrijk om te investeren in een positief klassenklimaat? Wat is het verschil tussen blij en geluk? Hoe kunt u als leerkracht invloed uitoefenen op het welzijn van kleuters?

De workshop is zeer actief. Naast korte stukjes theorie, gaat u vooral aan de slag met verschillende werkvormen die u ook in de klas kunt gebruiken. U ervaart onderdelen uit de methode ‘Lessen in geluk’ van Gelukskoffer. De oefeningen die we doen in de workshop, kunt u direct toepassen in de klas.In deze workshop ontvangt elke leerkracht een interventie, die hij/zij met de klas kan doen.

 

Workshop 6 | Wetenschap en technologie met kleuters

Bijna overal om ons heen is wetenschap en technologie (W&T). Wereldwijd wordt nagedacht over wat kinderen zouden moeten weten van W&T.

Hoe zou W&T in het onderwijs eruit zien als je zoveel mogelijk aansluit bij de belevingswereld en ervaringen van leerlingen? En vooral, hoe krijgt dit vorm in de kleuterklas?

Tijdens deze workshop maakt u kennis met W&T onderwijs in de kleuterklas en ontdekt u hoe dit een plek krijgt in de lespraktijk. Daarnaast gaan we in op de begeleiding van leerlingen: wat is uw rol tijdens W&T activiteiten? We maken tijdens de workshop gebruik van enkele concrete materialen en lesactiviteiten.

Deze workshop wordt verzorgd door Carlijn Veldhorst (TechYourFuture).
LET OP: deze workshop is alleen te bezoeken in Rijssen    

 

 


Workshop 7 | Eenvoudig leren programmeren met Cubetto

        

Leer leerlingen met Cubetto al vanaf 3 jaar de basis van het programmeren! Met Cubetto gaan uw leerlingen de wereld in: ze leren Cubetto verplaatsen door Egypte, de stad of de ruimte en steken van elke stap die Cubetto neemt iets op. Samen ontdekken en op avontuur terwijl er wordt gewerkt aan 21e eeuwse vaardigheden als creatief denken en problemen oplossen. En dat al vanaf groep 1.

In deze workshop maakt u kennis met Cubetto, gaat u zelf aan de slag en krijgt u een aantal basisprincipes mee wat betreft coderen en programmeren. En dat doen we zónder scherm en mét houten robotje.

 

Waar & wanneer

    

7 FEBRUARI 2018 - INSCHRIJVEN

Heutink Informatiecentrum
Morsweg 10
7461 AG Rijssen
Routebeschrijving

 
    

14 FEBRUARI 2018 - INSCHRIJVEN

Bezoekerscentrum BIT-MeetME
Galileïlaan 17
6761 BP Ede
Routebeschrijving

 

 

 

 

 

 

  

Programma & tijden

 13.30 - 14.00 uur Inloop met koffie en thee
 14.00 - 14.30 uur      Inleiding
 14.30 - 15.15 uur Workshopronde A
 15.15 - 15.30 uur Pauze
 15.30- 16.15 uur Workshop B

 

 

 

 

Heeft u een continurooster? U bent uiteraard van harte welkom om gedurende de dag aan te komen schuiven.

Meer informatie

Wilt u meer informatie, of heeft u vragen over de infomiddag? Neem dan contact op via onderstaande knoppen of kijk op www.heutink.nl.