Hoe maak ik online leren tot een succes?

Geschreven op donderdag 28 december 2017

 

Drie tips voor voor online leren binnen uw organisatie

Na een dag voor de klas even opzoeken hoe u morgen een rekenles met een coöperatieve werkvorm wil starten en ’s avonds op de bank nog even ontspannen kijken naar een webinar over woordenschat en lezen. Het kiezen van uw eigen tijdstip is fijn, u kunt zelf uw tempo bepalen en u kiest ook zelf wát u volgt. Online leren heeft vele voordelen. In dit artikel geven we u 3 tips om alles uit uw online academie te halen. 

Maar het gevaar van het ‘vergeten’ van je account of het niet zo vaak gebruiken van online cursussen ligt op de loer. Hoe zorgt u dat u hier routine in krijgt? Hoe zorgt u ervoor dat de academie binnen uw school succesvol is en wat is het doel? Hoe zorgt u voor een optimaal gebruik? Dat online leren wint aan populariteit is niet nieuw.  In deze digitale tijd is digitalisering voor leerlingen met software, tablets en digiborden alweer bijna ‘gewoon’. Maar toch zien we dat het effectief inzetten van een online academie niet zo makkelijk is.

Delen van kenis

Een bekende tegelwijsheid luidt: “Kennis is macht, maar kennis delen is kracht”. Een spreuk met een duidelijke kern van waarheid. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat het delen van kennis binnen organisaties leidt tot efficiënter werken en uiteindelijk ook tot betere prestaties. Toch wordt het delen van kennis vaak nog niet op een juiste manier toegepast. Dit geldt ook voor het primair onderwijs. Leerkrachten beschikken over veel (vak)kennis en ervaringen, maar deze kennis wordt tegenwoordig nog niet tot nauwelijks gedeeldmet collega’s. Dit is zonde, want hierdoor wordt het wiel steeds opnieuw uitgevonden. Door juist kennis en ervaringen met elkaar te delen, kan er kwalitatief beter onderwijs worden gegeven. Leerkrachten kunnen leren van elkaar en elkaars aanpak. Dit kan door mee te kijken bij een collega van een andere groep, maar ook door het online delen van kennis. Het online delen van kennis heeft een groter bereik en tevens is dit een eenvoudige en snelle manier om organisatie specifieke informatie te delen. Denk hierbij aan protocollen, richtlijnen, lesideeën, commissie activiteiten, tips voor omgaan met gedrag, aan de slag met Techniek en de lijst kan nog veel verder aangevuld worden.

Kennis is macht maar kennis delen is kracht

 

Stel doelen vast

Alleen het delen van kennis leidt er niet toe dat online leren optimaal wordt ingezet. Het is belangrijk om duidelijke (leer)doelen en afspraken met elkaar te maken. Dit kan zowel op persoonlijk, als ook op teamniveau. Zorg dat voor iedereen helder is wat er van hen wordt verwacht. Neem persoonlijke leerdoelen op in het POP dossier of bespreek tijdens een teamvergadering wat de gezamenlijke doelen zijn. Door gezamenlijk doelen te stellen, kunnen leerkrachten ook elkaar hierop blijven wijzen. 
Het is heel prettig als om samen met het team doelen op te stellen, waar werken jullie met elkaar naartoe? Ieders bijdrage is anders, ieder teamlid heeft zijn eigen kwaliteiten en expertise, maar samenwerken naar een doel werkt motiverend. Elke leerkracht voelt zich betrokken, want iedereen heeft een bijdrage gehad in het opstellen van de doelen en ook iedereen levert zijn bijdrage in het behalen hiervan. 

Kies voor kwaliteit

    Uit onderzoek blijkt dat leerkrachten een positieve houding hebben ten aanzien van opleiding en nascholing. Leerkrachten zien het belang van nascholing, waarbij geaccrediteerde cursussen hoger worden gewaardeerd. Leerkrachten vinden het belangrijk dat zij een tastbaar resultaat hebben van een gevolgde cursus. De Heutink Academie besteedt veel aandacht aan de kwaliteit van onze leeroplossingen. 
Iedere online leeroplossing is wetenschappelijk onderbouwd en wordt ontwikkeld vanuit een onderwijskundig perspectief. Al onze cursussen worden afgesloten met een kennistoets, waarna de deelnemer een online certificaat ontvangt. Tevens zijn onze cursussen CEDEO gecertificeerd en worden ze ter validatie aangeboden bij Registerleraar. Momenteel is 75% van ons aanbod gevalideerd.       


Vertaling naar uw school

Wilt u graag dat wij meedenken in het opstellen van een doel voor uw Academie? Ook dat doen wij graag, want ons doel is om uw school te laten groeien door middel van online leren. Wij bieden consultancy trajecten aan waarbij we op de werkvloer met u aan de slag gaan om de online academie en professionalisering stevig neer te zetten! Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak!