Aan de slag met persoonlijke ontwikkeling

Geschreven op donderdag 23 november 2017

 

Een leven lang leren

Professionaliseren. 21st century skills. Interessante termen in een tijd die niet meer stil staat. Alles verandert, een miljard gebruikers op Youtube, meer dan 10 miljoen mensen die gebruik maken van Facebook! Met al deze ontwikkelingen en bewegingen in ons land én in onderwijsland proberen wij vanuit de Heutink Academie iedere leerkracht te ondersteunen in zijn persoonlijke ontwikkeling. We zetten hier de beste tips op een rij en we hebben een handige infographic voor u gemaakt.

In kleine stapjes, elke dag

Verwacht niet dat u in één keer alles anders kan doen, en dat alles anders is in de klas. U komt zeker voor uitdagingen te staan, maar maakt ook elke dag kleine stapjes. U bent immers nooit uitgeleerd. Nieuwe ontwikkelingen en veranderingen kosten tijd, hoe snel de wereld om ons heen ook verandert.

Hoe leren mensen het beste?

 

Wist u dat niet iedereen op dezelfde manier leert? Waarschijnlijk wel, omdat u elke dag een groep leerlingen begeleidt in de klas die allemaal een andere aanpak nodig hebben. Iedereen leert op zijn eigen manier, en de ene manier is niet beter is dan andere, er is geen goed of fout.

Wij gebruiken in de Heutink Academie de 4 leerstijlen van Kolb en een onderzoek “Leerlekkerland”. Herkent u uw collega hierin? De ene collega probeert gelijk iets uit, de andere collega overdenkt, stelt meer vragen en een derde kan heel goed keuzes maken. Weet u wat uw persoonlijke leerstijl is? Hoe leert u? Wat vindt u fijn? Waar bent u goed in?

 

Wat is uw voorkeur als het gaat om leren?

ik ben een dromer     ik ga leren als het moet 
ik ben van de actie, gelijk doen leren is gekoppeld aan je werk 
ik denk veel na voor ik beslis  leren moet over 1 onderwerp gaan 
ik kan goed beslissingen nemen  ik ben dol op leren 
ik ben snel enthousiast  ik vind alles leuk en kan vaak niet kiezen 
ik leer graag  ik kies heel bewust cursussen 
ik haal graag een diploma of certificaat ik vind informatie van deskundigen heel belangrijk

 

Zorg dat u uw persoonlijke leerstijl goed kent, omdat u dan sneller informatie onthoudt en dat vergroot weer uw motivatie om nieuwe dingen te leren

Onze tips en adviezen

Onthoudt dat niet alle tips voor iedereen van toepassing zijn, kies de tips die passen bij hoe u het beste leert!

     Maak aantekeningen, lekker ‘old school’ in een schrift of notitieboek
 Herhalen, herhalen, herhalen. Het is bewezen dat 5 keer herhalen van de oefenstof een aantoonbaar resultaat heeft op het onthouden! 
 Leg het uit aan uw collega’s. Ter controle, omdat u het leuk vindt om te vertellen of omdat u het wilt uitproberen. Verzin uw reden en vertel!

 

Leren van en met elkaar

Naast het feit dat jouw persoonlijke ontwikkeling én persoonlijke leerstijl heel belangrijk zijn, is er een 3e component die leren succesvol maakt! Namelijk samen leren.

Onderzoeken tonen namelijk aan dat samen leren het kennisniveau vergroot. Leren is een sociaal proces, dat doe je dus niet altijd alleen.
Je leert heel veel van ervaringen uitwisselen, elkaar vragen stellen, uitleg geven en samen tot nieuwe inzichten komen. 

  

 

Peer learning kan tijdens een kopje koffie, tijdens de teamvergadering, tijdens je overleg met je duo-collega, leren kan altijd en overal

Vanuit de Heutink Academie besteden we aandacht aan blended learning. Want samen leren betekent ook leren op de werkvloer óf een overleg met elkaar goed voorbereiden met een e-learning cursus. Een nieuwe methode invoeren kunt u heel goed voorbereiden met een online cursus, zodat u kunt tijdens de vergadering kan praten over zaken waar het écht over gaat zoals groepsplannen, differentiatie, toetsen en beoordelen.

Breng het in de praktijk.

    

Onze laatste en ook heel belangrijke tip is er een die hoort bij de visie van de Heutink Academie. Wij vinden dat een leerkracht elke dag kan leren, in kleine stapjes én dichtbij zichzelf. Hoe relevanter het onderwerp waar je je mee bezig houdt, hoe beter het aansluit bij de dagelijkse praktijk en hoe effectiever je leert. Leren moet betrekking hebben op de vakinhoud, vakdidactiek of het leerproces van kinderen. Leren moet een mix zijn van zowel (theoretische) kennis als (praktische) vaardigheden, zodat leerkrachten het geleerde direct in praktijk kunnen brengen en het gelijk kunnen inzetten tijdens hun lessen. Want we weten allemaal, het meeste leer je in de praktijk! 

We hebben in samenwerking met Skillstown een handige infographic gemaakt over professionaliseren. Print hem uit, hang hem op in de lerarenkamer en maak gezamelijk stappen voor goed onderwijs

 

Meer informatie

Neem contact met ons op om voor meer informatie over onze online leeroplossingen, en volg ons op social media voor de laatste ontwikkelingen in onderwijs.