Heutink Academie: wat doet de Raad van Advies?

Geschreven op donderdag 2 november 2017

 

High Tea over onderwijs en e-learning

Als online opleider voor het Primair Onderwijs hechten wij veel waarde aan de kwaliteit van ons online aanbod. Omdat leerkrachten de grootste groep cursisten uit het onderwijs vormen, hebben wij een Raad van Advies. Twee keer per jaar komt onze Raad van Advies bij elkaar om ons tips en adviezen te geven, rechtstreeks uit de praktijk.

Hoe werkt de Raad van Advies?

De Raad heeft toegang tot het platform van de Heutink Academie, zodat ze onze e-learning, webinars en essentials kunnen bekijken, gebruiken, toepassen en natuurlijk ook beoordelen. Want welke e-learning is praktisch en handig? Op welke manier werkt e-learning het beste? Zijn de onderwerpen inderdaad direct toepasbaar in de praktijk? 

Eind september heeft de Raad van Advies onder het genot van een high tea veel belangrijke input gegeven. Tijdens deze bijeenkomst hebben we gesproken over twee onderwerpen. Hoe past u e-learning toe in de praktijk, en de toetsing van Heutink Academie e-learning.

Als ik een dag voor de klas heb gestaan vind ik het fijn als ik even iets kort kan opzoeken over een reken- of taalactiviteit zodat ik die morgen gelijk in de klas kan toepassen, of direct even een tip hoe om te gaan met een bepaald probleem of gedrag van een kind. Kort, snel en makkelijk iets kunnen vinden is heel fijn. (Marianne van der Wal, leerkracht Basisschool Immanuël, Best)

E-learning: van les naar praktijk

We hebben samen met de leraren van de RvA een boeiend gesprek gehad over de wijze waarop zij professionalisering aanpakken. Want met alleen het volgen van e-learning ben je er nog niet. De leraren uit de RvA hebben de volgende tips voor u:

  • Maak direct tijdens het volgen van de e-learning aantekeningen.
  • Schrijf bij iedere les twee concrete actiepunten op om gelijk te proberen.
  • Probeer een gewoonte te creëren om bij een vraag in uw dagelijks werk te kijken naar een voorbeeld of oplossing uit de Heutink Academie
  • Koppel kennis en voorbeelden uit de e-learning aan activiteiten in de klas 
     

Met deze tips zet u de e-learning nog meer in, in uw praktijk. Bovendien wordt zo de essentiële koppeling tussen denken en doen optimaal ingezet.


Als ik vrijdag vrij ben, neem ik echt even de tijd om in te loggen in de Heutink Academie en ga ik even een uurtje of 2 aan de slag. Lekker rondneuzen of gericht iets volgen. (Rita van der Lee, St. Jan Baptist, Veldhoven)

Toetsing van e-learning

Als u iets leert, wilt u uiteraard weten of het geleerde ook beheerst wordt. Daarom sluiten we elke e-learning cursus af met een gesloten toets. Op dit moment werkt onze toetsing als volgt:

  • Er worden minimaal 10 meerkeuze vragen per toets aan u gesteld. Deze gaan over de leerdoelen van de betreffende e-learning cursus.
  • Na de toets krijgt u direct uw resultaat te zien en met een norm van 80% wordt de toets beoordeeld. Heeft u 80% of meer van de vragen goed, dan is de toets met een voldoende afgesloten. Is de toets onvoldoende dan staat deze voor minimaal 1 week dicht en kan de toets na een week opnieuw gemaakt worden, waarbij u nieuwe vragen krijgt.
  • Bij een voldoende ontvangt u een certificaat waarop ook een ‘code’ van Registerleraar vermeld staat voor leerkrachten in het Primair Onderwijs. Zo zijn de uren van de cursus direct geldig in Registerleraar.

Ook over dit onderwerp is uitvoerig gesproken. We vonden het erg prettig om te merken dat de Raad constructief meedacht. Want zo kunnen we echt zorgen dat onze online leeroplossingen aansluiten op de praktijk en dus bijdragen aan goed onderwijs voor alle kinderen. In de komende maanden gaan we daarom aan de slag met drie items

  • het verkorten van onze toetsen tot 10 vragen
  • het aanpassen van gesloten vragen naar toepassingsvragen
  • het ontwikkelen van kijkformulieren voor bijvoorbeeld zelfreflectie, 360 graden feedback en andere vormen van feedback.

Ook meedenken in de Raad van Advies?

  Dit schooljaar is de Raad van Advies voor het eerst bij elkaar geweest. In het voorjaar volgt een nieuwe bijeenkomst. Heeft u ook interesse om mee te praten en te denken over de online leeroplossingen van de Heutink Academie? U kunt zich aanmelden. Per bijeenkomst wordt gezamenlijk gekeken of leraren meerdere keren aanschuiven. Meer informatie over de Heutink Academie, en mogelijkheid om aan te melden via e-mail vindt u via de knoppen hieronder. Volg ons ook op Facebook en Twitter voor het laatste nieuws rond online leeroplossingen.