Tip voor onderzoekend en ontwerpend leren in de klas

Geschreven op vrijdag 25 november 2016

 

Onderzoeken en ontwerpen in de sinterklaastijd

De Sinterklaastijd geeft prachtige aanknopingspunten om je leerlingen te laten onderzoeken en te ontwerpen. Denk aan het volgende ontwerpprobleem: Piet kan in het donker de namen op de pakjes niet goed lezen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat Piet de pakjes ook in het donker goed bezorgt?

Wetenschapsknooppunt TU Delft en ontwerpbureau Meeple hebben ready-to-go lessen voor u ontwikkeld. Download deze hier en ga aan de slag.  

De lessen in het kort!

De leerlingen verkennen het probleem. Ze ervaren hoe het is voor Piet om in het donker cadeautjes te bezorgen. Etiketten zijn niet te lezen in het donker en met zoveel cadeautjes is het lastig voelen wat in een pakje zit. Ook proberen de leerlingen bestaande oplossingen uit. Ze ervaren tijdens de gymles dat het lastig is om te klimmen met een zaklamp én een zak met cadeautjes. Vervolgens bedenken de leerlingen ideeën om Piet te helpen en maken ze een simpel prototype van hun beste idee. Dat doen ze met behulp van knutsel- en creatief materiaal.

Tip: Geef leerlingen ruimte om te experimenteren

Geef de leerlingen waar mogelijk gelegenheid om te experimenteren met stroomkringmaterialen. Zo ervaren ze dat een lamp niet zomaar aangaat: er is stroom nodig uit batterijen of het stopcontact. Verlichting blijft op deze manier niet iets raadselachtigs. Gebruik hiervoor bij voorbeeld onze Techniekset Electronica.

Video 'Nieuwsgierig op onderzoek uit gaan'

Hoe zou onze samenleving er uitzien als we niet van nature nieuwsgierig zijn? Onderzoekend en ontwerpend leren is een belangrijke basisvaardigheid in de toekomst. Bekijk onderstaande video en leer van het Nuon Solar Team, juf Paula en het expertisecentrum voor wetenschap en technologie Zuid-Holland. 


Meer ontwerpend leren?

Lees hier meer over Onderzoekend en ontwerpend leren en andere trends, kijk op ontwerpenindeklas.nl of vraag de
e-learning module "Ontwerpend leren in het basisonderwijs" gratis aan via training@heutink.nl.