Aandacht voor taal in groep 1-2

Geschreven op dinsdag 31 mei 2016

 

Al spelend werken aan woordenschat, rijm en kritisch luisteren

Met deze ontwikkelingsmaterialen werken kleuters al spelend aan hun woordenschat en werken ze aan leerdoelen als rijm, communicatie en kritisch luisteren. Materialen die u gemakkelijk in kunt zetten tijdens klassikale lesactiviteiten maar ook leuk voor één of twee leerlingen tijdens het speelwerken.


 

Wat rijmt niet?

Met behulp van Wat rijmt niet? oefenen leerlingen de auditieve synthese. Op de opdrachtstroken staan steeds 4 rijmwoorden waarvan er 1 niet op de andere 3 rijmt. De leerling geeft aan welk woord dit is door er een rood kruis onder te leggen. Met zelfcontrole. 

Wat rijmt niet? 
Bekijk hier de handleiding

 

Verteltheater

De praatplaten lokken interactie uit en helpen de woordenschat van leerlingen te vergroten. Met behulp van de houten inschuifplaat kunnen de platen in het verteltheater worden geschoven. De praatplaten spelen rond 3 belangrijke thema’s: de jaargetijden, feestdagen en recreatie.

Verteltheater
Vertelplaten 
Bekijk hier de handleiding 

  

 

  

Samen praten

Bij elk spel moeten leerlingen met elkaar communiceren om tot een juist resultaat te komen. Tussen 2 leerlingen staat een bord met een afbeelding. Zij geven elkaar opdrachten zoals: ‘Plaats de rode magneet op de rode vlinder’. De opdracht wordt uitgevoerd en de magneet zal alleen blijven plakken als deze door beide juist geplaatst wordt.

Samen praten
Standaard 
Bekijk de handleiding en recensie 

 

Pin de zin

Pin de zin oefent de auditieve discriminatie van woorden in een zin. Leerlingen leren de afzonderlijke woorden in een zin onderscheiden en geven het aantal woorden aan met behulp van de rode pinnen. De cd geeft de zinnen met een heldere instructie. Het materiaal heeft een duidelijke opbouw in moeilijkheidsgraad en is zelfcontrolerend.

Pin de zin
Bekijk hier de handleiding 

  

 

  

Raadspel verstopte plaatjes

Een leuk en eenvoudig raadspel voor jonge leerlingen om de woordenschat te vergroten. Er wordt met de dobbelsteen gegooid en de kleur geeft aan welk vakje er geopend mag worden. Van de afbeelding wordt steeds meer zichtbaar. Raad om welke afbeelding het gaat.

Raadspel verstopte plaatjes


Meer informatie

Voor meer informatie over deze ontwikkelingsmaterialen kunt u contact opnemen met onze klantenservice of uw adviseur.