Gecontroleerd van start met programmeren en robotica
Programmeren en robotica voor ieder instapniveau
Programmeren en robotica, twee trends die zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs zichtbaar zijn. En dat is ook niet zo vreemd. Allereerst biedt programmeren de mogelijkheid om het probleemoplossend vermogen bij leerlingen te vergroten. Daarnaast kunnen docenten via programmeren beter aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen. Ook helpt het leerlingen voor te bereiden op de beroepen en opleidingen van de toekomst. Genoeg reden om massaal creatief aan de slag te gaan met apps, robots en digitale tools zou je denken! Of toch niet?
Programmeren is een manier van denken waarbij je een probleem
en mogelijke oplossingen in kleinere stukken opbreekt en die vervolgens vertaalt
naar computertermen om het geautomatiseerd uit te laten voeren.
Wist u dat...
…ongeveer de helft van de scholen nog niets met programmeren doet? Dat komt vooral doordat:
- Het nog geen onderdeel is van het eindexamen.
- Er nog veel onduidelijkheid bestaat over wat scholen er mee kunnen of willen.
- We meer professionalisering nodig hebben.
- We op zoek zijn naar betere lesinhoud.
- Of meer steun nodig hebben van het bestuur.
Scholen zouden het onderwerp programmeren echter wel graag meer aandacht willen geven. De meerderheid ziet genoeg redenen om ermee aan de slag te gaan, vooral om kinderen voor te bereiden op werk of opleiding.* De crux zit hem dus in begeleiding voor docent en leerling en het juiste aanbod (oftewel: de juiste leerinhoud). Heutink helpt u hier graag mee en biedt u verschillende tools, zoals een complete robotleerlijn.
Programmeren vanuit een leerlijn
Op 25 mei 2016 lanceerden Kennisnet, SLO en diverse scholen naar aanleiding van een versnellingsvraag een doordachte leerlijn programmeren, bedoeld voor onderbouw, middenbouw, bovenbouw in het basisonderwijs. In de leerlijn komen begrippen en principes aan de orde die horen bij programmeren. Het bestaat uit uitleg over basisbegrippen van programmeren, doelen en activiteiten voor in de klas voor de leerlingen. Een praktische tool waarmee u vol vertrouwen aan de slag kunt met programmeren op school.
Heutink helpt
Heeft u behoefte aan begeleiding bij het starten met programmeren en robotica? Wij helpen u graag bepalen welk concept het beste past bij uw onderwijsvisie en instapniveau. Voor elke(leeftijds)groep is een programma beschikbaar. Producten die elkaar in moeilijkheidsgraad en techniek opvolgen. Zo is er al legoleerlijn.nl, met daarop de doorlopende leerlijn van LEGO® producten op technisch en sociaal vlak. De LEGO® Education Mindstorms EV3 robot is de constructiekwaliteit waar LEGO® bekend om staat, gecombineerd met hun grafische programmeeromgeving, waar met het verslepen van een soort blokjes een hele robot aangestuurd kan worden. Naast de LEGO® leerlijn zijn we druk met het ontwikkelen van een leerlijn robotica inclusief website, waar we diverse aanvullingen op de LEGO® leerlijn presenteren. Deze leerlijn en website zullen op korte termijn gelanceerd worden. | ![]() |
De keuze is reuze
Meer informatie
Wilt u meer informatie over programmeren en robotica? Neem dan contact op met onze klantenservice of uw adviseur.
Het eerste STEAM-magazine!
Heeft u het STEAM-magazine al gezien? Een glossy magazine dat we maakten voor het voortgezet onderwijs, maar dat zeker voor de bovenbouw van het primair onderwijs en eigenlijk voor iedereen binnen het onderwijs de moeite waard is. Een magazine boordevol inspiratie, interviews, proefjes en producten. Zelf een exemplaar ontvangen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op of bekijk een voorproefje van de hoofdstukken uit het magazine:
> bekijk Maken en programmeren
> bekijk Onderzoekend en ontwerpend leren
> bekijk Smart learning
> bekijk Kunst en nieuwe media
> bekijk Inrichten van het vaklokaal
Save the date:
Nationale STEAM-dag!
Wilt u meer weten over STEAM? Quest en Heutink organiseren op 12 oktober a.s. gezamenlijk de eerste Nationale
STEAM-dag voor vakdocenten uit het voortgezet onderwijs en bovenbouwleerkrachten uit het basisonderwijs. Dagvoorzitter Thomas Hendriks (hoofdredacteur Quest) leidt u door een inspirerend programma vol prikkelende lezingen, interactieve workshops, stevige stellingen en nieuwe inzichten op het gebied van wetenschap, techniek en kunst in het onderwijs.
Vroegboekvoordeel
Schrijf u nog voor het einde van dit schooljaar in en u ontvangt uw toegangsbewijs t.w.v. 50,- gratis. Klik hier voor meer informatie en inschrijven.
* Bron: Kennisnet, peiling februari 2016