Aan de slag met anderstalige kinderen

Geschreven op dinsdag 15 maart 2016

 

Ieder kind wil spelen

Ieder kind wil spelen, ook een vluchtelingkind. Of misschien kunnen we wel stellen: juist een vluchtelingkind. Door te spelen kan een kind zich op een ontspannen manier ontwikkelen. Die ontwikkeling lijkt niet altijd direct zichtbaar te zijn. Wat leert een kind dat in de huishoek speelt eigenlijk? Het antwoord is heel simpel: heel veel. Dit vrije spel leert hen samen te werken, een verhaallijn te bedenken en is goed voor de sociaal emotionele ontwikkeling. En het kind dat zich nog wat geremd voelt om mee te spelen en vanaf de zijlijn toekijkt? Hij observeert en zal dit later toepassen in zijn eigen spel.

Juist voor kinderen die nog niet zo bekend zijn met de Nederlandse taal en cultuur is dit vrije spel een waardevolle manier om tot leren te komen.

Welk ontwikkelingsmateriaal zet ik in?

Naast het vrije spel kennen we ook het begeleide spel, zoals het spelen met ontwikkelingsmaterialen. Binnen deze spelvorm wordt de aandacht gericht op het stimuleren van één specifiek ontwikkelingsgebied. Vanzelfsprekend is het voor een vluchtelingkind belangrijk om zich de Nederlandse taal zo snel mogelijk eigen te maken. Het is daarom goed om spellen in te zetten die gericht zijn op o.a. de ontwikkeling van de woordenschat.Maar hoe weet u nu welke spellen hier het meest geschikt voor zijn?

Handige lijst met direct inzetbaar ontwikkelingsmateriaal 

Heutink heeft samen met Inge Bulters een handige lijst met ontwikkelingsmaterialen opgesteld, direct inzetbaar voor het anderstalige kind. Inge Bulters is directeur op Het Palet (NT2- expertisecentrum), een school in de regio Almelo gericht op de opvang van nieuwkomers in Nederland. Daarnaast is zij werkzaam als onderwijsadviseur en trainer voor basisscholen met anderstalige en/of meertalige leerlingen. In deze lijst ziet u ontwikkelingsmaterialen terug die zichzelf snel duidelijk maken. Materialen die in eerste instantie zonder mondelinge communicatie ook te begrijpen zijn. 

> Download de lijst hier.

Inventarisatiehulp

Een ander handig hulpmiddel waarmee u gericht kunt zoeken naar het juiste ontwikkelingsmateriaal is onze online inventarisatiehulp. Binnen deze handige tool selecteert u het gewenste leergebied en deelvaardigheid. In één oogopslag krijgt u te zien welke ontwikkelingsmaterialen Heutink u aan kan bieden. Let op, voor het gebruik van deze online tool dient u wel ingelogd te zijn.  

Spelen, net als ieder ander kind

Ook al heeft een vluchtelingkind een andere achtergrond dan de andere kinderen in de klas, het is ook “gewoon” een kind. Een kind dat net als alle andere kinderen wil spelen en leren en daarnaast ook nare dingen wil vergeten. Een kind dat overwinningen op zichzelf kan behalen, bijvoorbeeld door mee te durven spelen met anderen. Wanneer een vluchtelingkind een spel aangeboden krijgt, laat hem dit dan eerst een aantal keer spelen met een maatje. Zo begrijpt hij hoe de spelstructuur werkt en leert hij basiswoorden te herkennen. Een kind dat positieve ervaringen haalt uit het spelen van een spelletje dat hij zelfstandig kan spelen.

Heutink weet wat het belang is van spelend leren… voor ieder kind!